Zandtaart recepten

Zandtaart bodem

100 gram dovesfarm witte bloem
100 gram rijstmeel
100 gram (riet)suiker
1 theelepel fiberhusk
100 gram koude harde boter
40 gram ei, losgeklopt
(evt. een 1/2 zakje vanille suiker = 8 gram)

Vorm van 24 cm doorsnede, ingevet en bodem met bakpapier bekleed
Oven voorverwarmen tot 175 graden

Weeg alle droge ingrediƫnten in een kom en roer ze goed door elkaar.
Klop het ei los en weeg het bij het meelmengsel.
Weeg de boter er bij het snij die met een mes in kleine stukjes door het meel.
Mix met kneedhaken tot het deeg samen klontert.
Kneed er met je handen snel een mooie soepele deegbal van.
Vet de vorm in en bestuif met bloem/rijstmeel.
Kneed het deeg even door en druk het uit in de vorm.
Zet de vorm 10 minuten in de vriezer om op te stijven.
Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem.

Bak de taartbodem ca. 12-15 minuten in de oven tot deze goudbruin van kleur zijn.
Kijk na 7-8 minuten of het deeg toch niet rijst, duw het anders weer even naar beneden.
Laat op een rooster helemaal afkoelen.
Tik voorzichtig uit de vorm.

Zandtaart gebakjes (8 stuks)

Deeg:
100 gram dovesfarm witte bloem
100 gram rijstmeel
100 gram (riet)suiker
1 theelepel fiberhusk
100 gram koude harde boter
40 gram ei, losgeklopt
(1 zakje vanille suiker = 8 gram)

Vulling:
250 ml slagroom
125 ml melk
1 pakje Saroma van dr. Oetker
24 aardbeien, gehalveerd (of ander fruit)
beetje poedersuiker
60 gram abrikozenjam
1 theelepel water
125 ml slagroom

8 ronde zandtaart bakvormpjes* van ca. 10 cm. doorsnede
(of 1 grote van ca. 24 cm doorsnede, bak die een paar minuten langer) 
Oven voorverwarmen tot 175 graden

Weeg alle droge ingrediƫnten in een kom en roer ze goed door elkaar.
Klop het ei los en weeg het bij het meelmengsel.
Weeg de boter er bij het snij die met een mes in kleine stukjes door het meel.
Mix met kneedhaken tot het deeg samen klontert.
Kneed er met je handen snel een mooie soepele deegbal van.
Vet de vormpjes in en bestuif ze met bloem/rijstmeel.
Verdeel de deegbal in 8 stukken (weeg de deegbal en deel door 8).
Kneed ƩƩn deel even door en druk het uit in een vormpje.
Doe dit met elk stukje deeg.
Zet de vormpjes 10 minuten in de vriezer om op te stijven.
Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem.
Bak de taartbodempjes ca. 12-15 minuten in de oven tot ze goudbruin van kleur zijn.
Kijk na 7-8 minuten of ze toch niet rijzen, duw ze anders weer mooi in vorm. 
Laat ze op een rooster helemaal afkoelen.
Tik ze voorzichtig uit de vormpjes.

Vulling:
Giet de (250 ml) slagroom, de melk en de saroma in een maatbeker.
Mix ca. 3 minuten tot het stijf is en zet minimaal 15 minuten afgedekt in de koelkast.
Klop de (125 ml) slagroom stijf met een halve/hele eetlepel poedersuiker. Verwarm de abrikozenjam tot het dun is maar laat het niet koken, zeef het en roer er een theelepel water door heen. 
Schep op elk taartbodempje een flinke eetlepel gele room en verdeel het met de achterkant van de lepel.
Schik 6 halve aardbeien op de room en bestrijk met de jam, schep of spuit er een toef slagroom op.

Er zijn verschillende vormpjes te koop, de bodempjes op de foto hierboven worden na het bakken omgedraaid en daarna gevuld.
Heb je vormpjes met een platte bodem maak dan een opstaand randje van het deeg zodat je een bakje krijgt.
Bij “Dille en Kamille” hebben ze vormpjes met een losse bodem die erg handig zijn.De ongevulde bodempjes zijn zeker een week houdbaar in een goed afgesloten trommel.