Notengebak met marsepein

  • 150 gram boter
  • 150 gram poedersuiker, gezeefd
  • ½ zakje vanillesuiker
  • 4 eieren, middelgroot
  • 1 ½ eetlepel rum
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 gram grof gemalen hazelnoten
  • 80 gram zelfrijzend bakmeel (dovesfarm)
  • Bakblik van ca 20 x 30 cm, ingevet en bekleed met bakpapier dat aan 2 kanten iets overhangt.

Om te bestrijken:
3 eetlepels abrikozen jam
1 ½ eetlepel rum
Om te beleggen:
300 gram marsepein
Voor het glazuur:
100 gram chocolade
25 gram boter

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Het deeg:
Roer de boter met een mixer met gardes in de hoogste stand, tot ze smeuïg is.
Roer er beetje bij beetje de poedersuiker en de vanillesuiker door.
Mix tot het een gebonden massa is.
Scheid de dooiers en het eiwit in aparte kommen en mix de dooiers 1 voor 1 door de massa.
Breek de chocolade in een schaaltje en laat het au bain marie smelten.
Zeef de bloem boven het boter-ei mengsel en roer dit samen met de rum, de gesmolten chocolade en de hazelnoten door het deeg, met de mixer op de middelste stand.
Klop de eiwitten stijf en spatel dit in 2 delen voorzichtig door het deeg.
Schep het deeg in de bakvorm en strijk het glad.
Zet het bakblik in het midden van de oven en bak de koek in ca 25 minuten gaar.
Wrijf de jam door een zeef, roer de rum erdoor en laat het warm worden.
Zet het bakblik op een rooster en bestrijk met de warme jam en laat de koek afkoelen.

Kneed de marsepein, leg hem tussen plasticfolie en rol zo dun uit tot het de grote van de koek heeft.
Leg de marsepein op de koek en snij de randen af.

Glazuur:
Smelt de chocolade au bain marie en roer er de boter door, bestrijk de marsepein met het glazuur en laat het opstijven in de koelkast.
Snij de koek, met een in heet water gedompeld mes, in blokjes.