Biscuit bodem

Biscuit bodem met boter

Ik heb 2 recepten voor de biscuit bodems. Een voor de echte taarten en een voor het gebruik in kleine gebakjes (bijv. mergpijpen).
Hieronder het recept met boter voor de recepten in gebakjes.
Het recept voor de taarten vind je onderaan de pagina.

  • 4 eieren
  • 100 gram rijst meel
  • 25 gram maïzena
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snufje zout
  • 25 gram gesmolten roomboter, laat weer afkoelen tot net vloeibaar
  • vierkante vorm van 20 x 20 cm, ingevet en met een strook bakpapier er in wat de bodem en 2 zijkanten bedekt.

Oven voorverwarmen op 165 graden.
Leg de eieren 15 minuten in een bak met heet water uit de kraan.

Klop/mix de eieren met de suiker minimaal 10 minuten (liever 15) tot het een zeer licht gekleurde luchtige massa is. Het moet als een dik lint van de garde lopen.
Zeef het meel + zout en meng het goed door elkaar.
Zeef het boven op het eimengsel en spatel het luchtig door elkaar, NIET MIXEN DUS!
Schep een flinke lepel van dit mengsel bij de nog net vloeibare boter en roer dit goed door elkaar. Als je de boter in een keer door het beslag mengt heb je kans dat het instort.
Spatel dit boter mengseltje weer luchtig door het beslag.
Meng niet langer dan nodig is zodat er zo veel mogelijk lucht in het beslag blijft.
Schenk het beslag in de vorm en bak in 30 minuten bruin en gaar in het midden van de oven. 

*Deze cakebodem is o.a. geschikt om bv. mergpijpen of petit fours  van te maken, het is iets steviger/vaster dan een biscuitbodem zonder boter.

Op de website van Rudolph van Veen (http://rudolphsbakery.24kitchen.nl/) vind je een erg lekker recept voor mergpijpen (typ bij zoeken “mergpijpjes”).
Ik heb kant en klaar marsepein gebruikt.

Biscuit bodem voor taart
  • 3 eieren*
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel citroenrasp of een zakje vanillesuiker
  • 75-90 gram meel, bv; Schär C (75 gram), DovesFarm witte bloem (90 gram) of mengsel van 1/2/ rijst en 1/4 ketan(=kleefrijst)meel en 1/4 tapiocameel

*Tips: weeg de eieren (zonder schil), ze moeten per stuk ca. 50 gram wegen.
Heb je zwaardere eieren gebruik pas dan de hoeveelheid meel anders zakt je cake in na het bakken.
Bij een grote vorm vanaf ca 25 cm grootte kun je een beetje psyllium door het meel mengen, zie voorbeeld**.
Leg de eieren ca 15 minuten in heet water.
Het is per meelsoort verschillend hoeveel meel je nodig hebt omdat elke meelsoort een andere hoeveelheid vocht opneemt.
Hoe meer ei hoe langer je mixed, bij 500 gram ei mix je zeker 15 minuten.

Doe de eieren, suiker en citroenrasp in een kom en mix 10-12 minuten op de hoogste snelheid met de mixer.
Het moet een dikke schuimige massa zijn die als een dik lint van de garde loopt, zo nodig langer mixen.
Zeef de bloem er boven en schep/spatel het luchtig door het eimengsel, dus NIET mixen.
Verwarm de oven voor tot 175 graden.
Schep het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven in ca. 25-35 minuten gaar en bruin. Als de cake loslaat van de rand dan is de cake gaar, anders de oven op 140 graden zetten en nog 10 minuten bakken.
Zet de oven uit en laat de vorm er nog 5 minuten in staan, zet daarna de deur op een kier en wacht nog een kwartiertje.
De cake zal (meestal) iets krimpen tijdens het afkoelen maar dit heeft geen effect op het resultaat.
Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Maak met een mes de rand los en haal de rand van de springvorm.
Kiep de cake op zijn kop op een theedoek en laat zo op een rooster afkoelen.
Bewaar de cake in een plastic zak als je hem de volgende dag (of na 2 dagen) gaat opmaken.
Je kunt de biscuit ook heel goed invriezen.

Vul en versier de biscuit naar smaak**, bv:
Snij de cake horizontaal 1 of 2 keer door.
Besmeer 1 laag met geklopte slagroom of gele room en de andere laag met jam naar keuze.
Bestrijk de zijkant met slagroom (of botercrème) en rol de cake door bv. hagelslag of gemalen geroosterde nootjes (zie filmpje).
Versier de bovenkant met toefjes slagroom, snoepjes, vruchten, of…
Je kunt hem ook bekleden met marsepein, zie de barbietaart of alleen marsepein op de bovenkant gebruiken.
Voor een mokkataart neem je mokkacrème, hazelnoten en mokka boontjes.

Voor heerlijke vullingen, zie: “diversen”
-ronde vorm van 20 cm doorsnede: maak het recept met 3 à 4 eieren en pas de rest aan.
-ronde vorm van 25 cm doorsnede: gebruik 7 à 8 eieren en pas de rest aan.
-vierkante vorm van ca 28 x 28 cm: gebruik 10 eieren en pas de rest aan.

**Voorbeeld:
Taart vorm van 25 cm doorsnede
400 gram ei (zonder schil) = ca 8 stuks maat M
200 gram witte basterdsuiker
Geraspte schil van 1 citroen (of 1 zakje vanillesuiker)
240 gram meel (120 rijstmeel, 60 gram ketanmeel en 60 gram tapiocameel)
4 gram psyllium
Of:
120 rijstmeel, 60 gram Dovesfarm witte bloem en 60 gram ketanmeel (deze combi is bij mij favoriet).