Barbietaart

Ingrediënten voor de Tulband

  • 300 gram boter of margarine
  • 300 gram fijne kristalsuiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 6 eieren
  • 150 gram rijstemeel
  • 75 gram ketan rijstmeel (kleefrijstmeel)
  • 75 gram tapiocameel
  • 2 theelepels bakpoeder

Ingrediënten voor de versiering

  • 400 gram marsepein
  • Levensmiddelen kleurstof naar keuze (bv van, www.cake.nl of te koop een Toko)
  • Abrikozenjam (of aardbeienjam)
  • Slagroom (of gele room)
  • Poedersuiker
  • Snoepjes naar keuze
  • Barbie zonder benen

Recept voor de tulband

De ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Verwarm de oven voor op 160 C.
Vet de bakvorm in en bestuif de binnenzijde met een beetje rijstmeel, dan komt de cake na het bakken wat makkelijker uit de vorm.
Klop het overtollige meel goed uit de vorm.
Klop de boter schuimig met de mixer.
Voeg de suiker en vanillesuiker toe en klop het geheel tot alles een licht gekleurde massa is.
Voeg de eieren één voor één toe. Klop ieder ei eerst goed er door voor het volgende wordt toegevoegd.
Klop dan nog ca. 10 minuten op de hoogste stand.
Roer de meelsoorten goed door elkaar en schep het luchtig door de massa.
Ca. 1 uur bakken tot een satéprikker schoon uit de cake komt als je erin prikt.

Recept voor de versiering

Kneed de marsepein door tot die wat soepeler is en kneed er dan enkele druppels kleurstof doorheen, kneed net zo lang tot de marsepein egaal van kleur is.
Bewaar de marsepein in plastic tot gebruik.

Snij de tulband 2x horizontaal door.
Besmeer de onderste laag met abrikozen of aardbeienjam.
Leg de 2de laag er op.
Besmeer deze laag met stijfgeklopte slagroom of gele room.
Leg de bovenkant er bovenop, zorg dat de strepen aan de zijkant goed doorlopen.
Wrijf ca 3 eetlepels abrikozenjam door een zeef en bestrijk daar de hele tulband mee.
Strooi wat poedersuiker op een gladde ondergrond en rol de marsepein heel dun uit.
Of…maak de ondergrond vochtig, plak er huishoudfolie op en rol het daar op uit.
Schuif je handen onder de lap marsepein en leg die over de tulband.
Druk van boven naar onder werkend, de marsepein aan zodat de vorm van de tulband weer zichtbaar wordt.

Snij met een scherp mesje de restjes marsepein aan de onderkant weg.
Leg de taart op een mooi bord of schaal bekleed met taartpapier, of…bekleed een (brood)plank met aluminiumfolie.
(t/m hier kun je de taart een dag van te voren maken, bewaar in een plastic zak)
Maak een klein gaatje boven in de tulband en stop de barbie er in, vul het gat op met aluminiumfolie als dat nodig is zodat de barbie stevig staat.
Versier “de rok” naar eigen inzicht met de snoepjes, plak ze vast met het restje gezeefde abrikozenjam.
Restjes marsepein kun je iets donkerder kleuren en ook gebruiken.
Wil je kaarsjes gebruiken, maak dan een aantal bolletjes marsepein (zoveel als de jarige wordt) en zet die voor de barbietaart, zet in elk bolletje een kaarsje.