Appelkruimeltaart met havermout

  • Kruimeldeeg:
  • 250 gram havermeel (Provena, of half om half dovesfarm witte bloem)
  • 8 gram bakpoeder
  • 5 gram fiberhusk
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker (of neem half rietsuiker)
  • 125 gram havermoutvlokken (Provena)
  • 200 gram gesmolten roomboter (plantenmargarine voor lactosevrij), afgekoeld
  • Vulling:
  • 4 à 5 stevige, grote appels, bv. goudreinetten en/of jonagold
  • Ca. 2 eetlepels kristalsuiker (bij jonagold niet nodig)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel citroensap
  • Springvorm van 24-26 cm. doorsnede, ingevet.

Oven voorverwarmen tot 175 graden.

Weeg de bloem, bakpoeder, fiberhusk, basterdsuiker en havermout in een mengkom en meng het, met een vork, goed door elkaar.
Giet de gesmolten boter erbij en roer het met een vork tot een kruimeldeeg, niet kneden!
Schil de appels en snij ze in kleine stukjes.
Meng er de suiker, kaneel en citroensap door heen.
Schep 2/3 deel van het kruimeldeeg in de springvorm en vorm een opstaand randje van ongeveer 2 cm.
Druk het deeg op de bodem licht aan met de vork.
Schep het appelmengsel* op het deeg en verdeel de rest van het kruimeldeeg er over.
Druk de randjes licht aan.
Bak de taart, op het rooster in het midden van de oven, in ca. 1 uur gaar.

*In het midden ca. 1/3 hoger laten, na het bakken zakken ze altijd wat in.

TIP: voor een bakplaat 2 x het recept gebruiken, je hebt dan minimaal 5×6 = 30 stukken