Pannenkoeken

basisrecept voor 8-10 kleine pannenkoeken of 4-5 grote.

  • 125 gram witte bloem, bv Consenza, Bioculinair of Twello’s
  • (snufje zout, kijk goed op de verpakking of het er al niet in zit!) 
  • 1 ei (of 2) 
  • 300-400 ml melk 
  • blue-band vloeibaar

Doe de bloem (met het zout) in een kom en maak een kuiltje in het midden.
Doe hierin het ei en ca 100 ml melk en mix tot een dik klontvrij beslag.
Voeg de rest van de melk toe en mix tot het beslag goed gemengd is.
Laat het beslag even rusten, roer er nog wat melk door als je het beslag te dik vindt.
Verhit een beetje blueband in een koekenpan en giet er wat beslag in, ca 1 kleine pollepel.
Houd de pan schuin tot de hele bodem met een dun laagje beslag bedekt is.
Bak de pannenkoeken op matig warm vuur tot ze aan beide kanten bruin en gaar zijn.

LET OP: glutenvrije pannenkoeken hebben een iets langere baktijd nodig, anders zijn ze niet gaar van binnen.
 

Pannenkoekenbeslag is met veel meelsoorten te maken, wat iemand lekker vindt is natuurlijk persoonlijk.
Wij (ook de niet-glutenvrijers) vinden ze erg lekker met Consenza of Twello’s wit, ze blijven lekker zacht en zijn ook de volgende dag, koud, nog heerlijk.

Een heel leuk boekje met 40 zoete en hartige pannenkoekrecepten heet “Pannenkoek!”, ISBN: 90-230-1111-2

Zoete pannenkoeken:

Meng 2 eetlepels suiker of een zakje vanille suiker door de bloem en volg verder het basisrecept.

Boekweit pannenkoeken:

Gebruik boekweitmeel ipv bloem (of neem half om half) en volg verder het basisrecept.

Pompoen pannenkoekjes:

Meng door de droge ingrediënten ca 1 theelepel kaneel.
Voeg na het ei geen melk toe maar ca 200 gram pompoenpuree, mix tot een klontvrij beslag.
Voeg nu melk toe tot je de gewenste dikte hebt.
Schep 3 hoopjes beslag in de koekenpan (of maak 1 grote).
Je kunt ook wat rozijntjes door het beslag mengen.
Serveer de pannenkoekjes met (kaneel) poedersuiker en/of pompoenjam.