Ontbijtkoek

  • 250 gram (witte) broodmix bv. Consenza of Twello’s 
  • (snufje zout als het niet in het meel zit)
  • 8 gram bakpoeder 
  • 2 tl. kaneel 
  • ½ tl. kruidnagelpoeder (gemalen kruidnagel) 
  • ½ tl. nootmuskaat 
  • (evt. 1 tl. gemberpoeder) 
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker 
  • 125 gram vloeibare honing of schenkstroop of een mengsel er van
  • 85 ml kookroom (light) van bv. AH 
  • 85 ml melk
  • cakevorm van  ca. 20 x 10 cm
  • vetvrij (bak)papier

Zet de oven op 170 graden
Cakevorm invetten en dun met meel bestuiven.

Meel, bakpoeder en kruiden zeven, basterdsuiker erdoor roeren.
Honing (en/of stroop), kookroom en melk toevoegen en tot een egaal, dik beslag roeren met een vork of kneedhaken van de mixer.
Beslag in de vorm scheppen, en even “stampen” met het blik zodat het goed verdeeld is.
Een velletje bakpapier invetten en met de ingevette kant op de vorm leggen, licht aandrukken. 
De vorm onderin de oven schuiven en in ca. 1 uur gaar bakken, na ¾ uur het papiertje eraf halen. (controleer met een satéprikker of hij gaar is, anders iets langer in de oven)
Op een rooster uit laten dampen en in een trommel of plastic zak bewaren.
Kan ook heel goed (in plakken) ingevroren worden, leg tussen de plakken stukjes bakpapier.