Kruidkoek (ontbijtkoek)

Dit recept heb ik telefonisch van een mevrouw gekregen, ben helaas haar naam vergeten maar is een SUPER recept en erg makkelijk, ook niet onbelangrijk!
Tip: drink je geen karnemelk, koop dan een half liter pakje en bak 2 koeken, ook erg lekker uit de vriezer.
Nog een Tip(kreeg die van een enthousiaste bakster): heb je geen karnemelk in huis, neem dan half yoghurt, half water.

  • 225 gram boekweitmeel (bv. van “Zizo”)
  • 150 gram (donker) bruine basterdsuiker
  • 8 gram bakpoeder (voeg je rozijnen o.i.d. toe neem dan 10 gram)
  • snuf zout
  • 1 theelepel kaneel*
  • 2 à 3 theelepels koekkruiden*
  • 250 ml karnemelk
  • 1 ei

Cakevorm van ca 10 x 20 cm, ingevet en bekleed met bakpapier op bodem en lange kanten. Of bestrooi het ingevette bakblik met wat fijn paneermeel of bloem.
Verwarm de oven voor tot 160 graden

Doe/weeg alle droge ingrediënten in een mengkom en roer alles goed door elkaar.
Voeg de karnemelk en het ei toe en roer, met een vork, tot een klontvrij geheel.
Schep het deeg in de cakevorm en bak de koek 60-75 minuten in het midden van de oven.
Controleer of de koek gaar is door er met een satéprikker in te steken, als die er schoon uit komt is hij gaar.
Laat de koek 10-15 minuten afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.
Bewaar de koek in een goed sluitende trommel.

Plakken kruidkoek zijn zeer goed in te vriezen, stop ze per stuk in een plastic zakje of leg een stukje bakpapier tussen de plakken.

*Met de kruiden kun je naar smaak variëren, neem bv,
2 theelepels kaneel +
1/2 theelepel kruidnagelpoeder +
1/2 theelepel nootmuskaat +
1 theelepel gemberpoeder

TIPS
-Bak ook eens kleine kruidkoeken in bv een muffinvorm of mini “brood” vormpjes.
Het recept is voor ca. 10 stuks, bak ze 30-35 minuten in het midden van de oven.
Per stuk invriezen en daarna dus makkelijk mee te nemen.
-Varieer door bv. rozijnen (week ze een paar uur in heet water, dep ze goed droog en schud er een flinke eetlepel bloem doorheen), (gemengd) gedroogd fruit, sukade of gember toe te voegen of strooi wat greinsuiker over het deeg/beslag voor het bakken.
-Vervang voor een lactosevrije kruidkoek de karnemelk door 250 gram Alpro soya yoghurt en neem 2 eieren, je proeft echt géén verschil!