Koekjes (basis)

  • 250 gram dovesfarm witte bloem (of schär C of …)
  • 250 gram rijstmeel
  • 250 gram suiker
  • ½ eetlepel fiberhusk
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • (evt. 2 theelepels citroenrasp)
  • 250 gram koude harde boter
  • 100 gram ei ( 1 ei is ongeveer 50 gram, zonder schil)

Oven voorverwarmen tot 175 graden

Weeg/doe alle droge ingrediënten in een kom en roer goed door elkaar.
Voeg het ei toe.
Snij met een mes de boter in hele kleine stukjes door het bloemmengsel.
Kneed er een mooie deegbal van.
Rol het deeg uit op een met meel bestoven oppervlak tot ongeveer 0,5 cm.
Steek er koekjes uit met vormpjes en leg ze op de bakplaat op het bakpapier, ze lopen niet uit dus weinig tussenruimte laten.
Vorm van de restjes deeg weer een bal en verdeel die in balletjes zo groot als een stuiterbal, kneed door elk balletje wat chocolade drops of nootjes of kokos of m&m’s.
Druk ze plat met een in de bloem gedoopte vork tot ongeveer 0,5 cm.
Ongeveer 15 minuten bakken in het midden van de oven.
Laat ze even wat afkoelen op de bakplaat voor je ze er af haalt, anders breken ze, en laat ze op een rooster verder afkoelen.

Tip: vorm rollen van ca. 3 cm. doorsnede van het deeg en laat die in folie een half uurtje opstijven in de koelkast.
Snij met een scherp mes plakjes van halve cm dikte en leg ze op de bakplaat, leg er evt. een (hazel) noot of wat gember op, bestrijk met wat losgeklopt ei en bak ze af.
De deegrollen zijn ook zeer goed in te vriezen, iets laten ontdooien, en verder behandelen zolas hierboven.