Frisse boterkoek

  • 1 limoen
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 175 gram roomboter
  • 200 gram witte bloem, bv DovesFarm
  • Mespunt zout
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel slagroom, koffiemelk of kookroom

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Was de citrusvruchten met lauw water en maak ze goed droog.
Rasp van elk de helft van de schil boven een kom.
Voeg suiker, roomboter, bloem, zout en eidooier toe in dezelfde kom.
Kneed met de mixer met kneedhaken of de keukenmachine tot een soepel deeg.
Vet een boterkoekvorm (20 cm doorsnee) in en druk het deeg er gelijkmatig in uit**.
Bestrijk het deeg met room of koffiemelk.
Bak de koek in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Laat de koek nog een half uur in de vorm afkoelen voordat je er blokjes of puntjes van snijd.

Variaties:
-Gebruik alleen de schil van de hele citroen voor een “gewone” boterkoek.
-Rasp een halve appel en verdeel die over het uitgedrukte deeg, bestrooi met een eetlepel (riet)suiker en wat kaneel. Laat de koek nu wel ca. 10 minuten langer bakken.
-strooi wat klein gesneden gember over het deeg en druk het iets aan.