Pasta

  • 100 gram wit meel bv. Twello’s / Consenza witte broodmix, Mixme van Zizo of Schär Mehl
  • 1 ei (= 50 gram)
  • 1 eidooier
  • snufje zout (let op! In sommige meelsoorten zit al zout)
  • 1 eetlepel olijfolie

Stort het meel als een bergje in een wijde kom.
Strooi er de snuf zout over.
Maak in het midden een kuiltje en giet het ei, de dooier en de olijfolie er in.
Werk de bloem, beginnend aan de buitenkant, met een vork door het ei tot deze door de bloem is opgenomen.
Kneed het deeg tot een stevige bal die niet meer aan je handen kleeft.
Voeg nog wat bloem toe als de deegbal plakkerig en (te) zacht blijft, dit verschilt per meelsoort.
Schrijf op hoeveel meel je toevoegt en welk meel je gebruikt, dat is handig voor een volgende keer.
Verpak de deegbal strak in een plastic zakje en laat het minimaal een ½ uur rusten, niet in de koelkast.
Verdeel het deeg in 2 stukken en stop 1 stuk terug in de plastic zak.
Bestuif de pastamachine met een klein beetje bloem en draai een stuk deeg op de dikste stand erdoor, dubbel vouwen en weer erdoor draaien, herhaal dit een paar x tot je een mooie deegplak hebt die net zo breed is als de machine.
Bestuif nu de deegplak aan beide kanten met bloem en leg apart.
Doe hetzelfde met het andere stuk deeg.
Zet de pastamachine een stand dunner.
Draai de deegplak erdoor en zet de machine weer een stand dunner, herhaal dit tot het zo dun mogelijk is of zo dun als je zelf wilt. 
Draai er nu tagliatelle of spaghetti slierten van, je kunt de plakken ook in stukken snijden en voor de lasagne gebruiken.
Leg ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat of hang een theedoek over een stoel en hang ze daar over.
Als je de pasta niet direct gaat gebruiken (maar wel de zelfde dag) dek je het af met plasticfolie en zet je het koel weg.

Je kunt de pasta ook drogen, neem 3 à 4 slierten tagliatelle en draai die zeer losjes in een “nestje”, leg ze op een theedoek op bv. een bakplaat en laat ze zo drogen tot ze droog aanvoelen.
Leg ze in een plastic trommel en laat ze zo nog een dag zonder deksel in een droge kast staan.
De pasta moet echt goed droog zijn anders gaan de slierten aan elkaar plakken.

Pasta koken:

Breng in een pan ruim water aan de kook waaraan een flinke scheut olijfolie is toegevoegd.
Kook verse (niet gedroogde) pasta, onder af en toe roeren, in ½ tot 1 minuut gaar.
(Zorg dus dat je de saus klaar hebt voordat je de pasta gaat koken.)
Kook gedroogde pasta in 5-7 minuten gaar, roer na een paar minuten de nestjes los met een vork.
Giet de pasta in een vergiet en spoel heel even af met koud water, roer er wat olijfolie doorheen.
Zet de vergiet op een pan met een laagje kokend water er in dan wordt/blijft de pasta warm.