Blini's

Ca. 50 stuks = 25 als ze klaargemaakt zijn

  • 80 gram boekweitmeel
  • 80 gram witte bloem (bv. Dovesfarm of een witte broodmix)
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 1/2 theelepeltje zout
  • 1/2 theelepeltje suiker
  • 250 ml melk (hoeveelheid kan iets variĆ«ren per meelsoort)
  • 30 gram blueband vloeibaar
  • 1 ei

Verwarm de melk tot lauw.
Meng de beide meelsoorten met de gist, zout en suiker, zeef het geheel.
Voeg het ei en de blueband vloeibaar toe aan het meelmengsel.
Mix geleidelijk de melk door het meel tot een klontvrij beslag.
Laat het op een warme plaats rijzen tot het bijna in hoeveelheid verdubbeld is, zet het eventueel in een bak met warm water.
Verwarm een poffertjes plaat en vet die licht in.
Giet het beslag in een flacon of maatbeker met schenktuit.
Vul de holtes van de poffertjespan voor 2/3 met beslag.
Bak de blini’s tot ze aan beide kanten bruin zijn en laat ze op een rooster afkoelen*.
Heb je geen poffertjespan, schep dan kleine hoopjes in een matig warme koekenpan en bak ze tot ze aan beide zijden bruin en gaar zijn.

Beleg een blini met:
-ca. 2 theelepels philadelphia met bieslook (light)
-plakje gerookte (wilde) zalm
leg er nog een blini op en steek er een prikkertje in.
of,
meng 1 dessert lepel mosterd met 4 el mayonaise (of Yofresh), smeer er wat van op een blini.
Leg er een plakje gerookte kipfilet en een (half) blaadje verse basilicum op.
Leg er nog een blini op en steek er een prikkertje in.

*De blini’s zijn zeer goed in te vriezen zodat je ze op een later tijdstip (verjaardag, feestje of…) kunt serveren.
Laat ze in een plastic zak of doosje ontdooien en garneer ze.