Speculaas bonbons

- 175 gram DovesFarm witte bloem
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 10 gram speculaaskruiden
- ½ theelepel bakpoeder
- ¼ eetlepel fiberhusk/psyllium
- snufje zout
- 90 gram roomboter
- 3 eetlepels melk (= 30 gram)
- 200 gram amandelspijs
- ½ ei
- 1 theelepel geraspte citroen schil
- 20 halve amandelen voor de garnering
Deeg:
Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Voeg de roomboter en de melk toe en meng met kneedhaken van de mixer tot het deeg samen klontert.
Kneed met je handen tot een deegbal en verpak het in plasticfolie.
Laat het deeg ca. 20 min. rusten in de koelkast.
Voor de vulling:
Klop het ei los en meng ¾ (van het halve ei dus!!) hiervan samen met de citroenschil goed door de amandelspijs. Bewaar het restje ei!
Weeg 20 stukjes deeg van elk 20 gram af en rol die tot balletjes
Druk deze deegballetjes plat tussen een stuk plasticfolie tot ca. 6 cm. doorsnede.
Weeg 20 stukjes amandelspijs af van 10 gram elk.
Leg de bolletjes spijs op de plakjes deeg en vouw dit om de spijs, rol ze nog even door je handen tot er géén naadjes meer te zien zijn.
Leg de bonbons, een paar cm. uit elkaar, op de met bakpapier beklede bakplaat.
Druk in elke bonbon een halve amandel en bestrijk ze met de rest van het losgeklopte ei.
Bak de bonbons af in de voorverwarmde oven van 175 graden in ca. 25 minuten.
Laat ze op een rooster afkoelen.
Tip! Bak met het deeg van de speculaasbonbons speculaasjes, gebruik een speculaasplank (of rol het deeg uit tot ca 0,5 cm dikte en steek er koekjes uit).
Bestuif de plank goed met meel en klop het overtollige meel er uit.
Druk een bolletje deeg stevig in een vormpje en snij met een glad mes het deeg wat er boven uit komt af.
Draai de plank om en klop het speculaasje er voorzichtig uit.
Leg de speculaasjes op een bakplaat en bak ze ongeveer 15 minuten op 175 graden in het midden van de oven
Speculaas brokken

- 100 gram (Doves Farm) witte bloem (of 40 gram boekweitmeel + 60 gram rijstmeel)
- 2 gram bakpoeder
- 1 eetlepel speculaaskruiden (= 5 gram)
- mespuntje zout
- 1/2 eetlepel fiberhusk/psyllium
- 60 gram donker bruine basterdsuiker
- 75 gram harde (room)boter
- 1/2 eetlepel melk (= 5 gram)
- 2 eetlepels ei los geroerd
- garneer amandelen
Meng alle droge ingrediënten door elkaar.
Snij de boter in kleine stukjes door het meelmengsel.
Giet de melk en het ei erbij en kneed er een soepele deegbal van.
Als je kneedt mogen er geen “scheuren” in komen.
Neem een flink stuk plasticfolie en leg de deegbal ertussen.
Druk het deeg uit tot 1/2 cm dikte en vouw het plastic dan helemaal dicht.
Leg het op een bord ongeveer een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 170 graden.

Leg de deegplak (zonder plastic) op bakfolie op de bakplaat en druk de amandelen er in.
Bestrijken met een beetje ei. Ongeveer 50 min. bakken, iets onder het midden van de oven.
Af laten koelen op de plaat en in stukken breken.
Speculaas cake
- 200 gram boter of margarine
- 200 gram fijne kristalsuiker of bruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 125 gram rijstemeel
- 75 gram ketan rijstmeel (kleefrijstmeel)
- 2 theelepels bakpoeder
- 15 gram speculaaskruiden
Cakevorm van ca. 25 cm lengte
Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Verwarm de oven voor op 160 C.
Vet de bakvorm in en bestuif de binnenzijde met een beetje rijstmeel, dan komt de cake na het bakken wat makkelijker uit de vorm.
Klop het overtollige meel goed uit de vorm.
Klop de boter schuimig met de mixer.
Voeg de suiker en toe en klop het geheel tot alles een licht gekleurde massa is.
Voeg de eieren één voor één toe. Klop ieder ei eerst goed er door voor het volgende wordt toegevoegd.
Klop dan nog ca. 10 minuten op de hoogste stand.
Roer de meelsoorten, bakpoeder en speculaaskruiden goed door elkaar en roer het dan luchtig door de massa, dus niet mixen!
Schep het beslag in de cakevorm.
Bak de cake in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar.
De cake is gaar wanneer een satéprikker schoon uit de cake komt als je erin prikt.
Tip!
Heb je een restje (te droge?) pepernoten of kruidnoten…giet er flink wat amaretto over en laat ze een paar uur weken.
Schep ze op het beslag van de speculaascake en druk ze er een klein beetje in.
Bij het gebruik van een springvorm van 24 cm. neem je 300 gram boter, 300 gram suiker, 6 eieren enz. enz.
Speculaas cake met amandelspijs en sinaasappel
- 200 gram zachte ongezouten roomboter
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 100 gram amandelspijs, in kleine stukjes
- 1 theelepel vanille extract
- 4 grote eieren
- 45 gram melk
- 125 gram rijstmeel
- 75 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 15 gram speculaaskruiden
- 60 gram gekonfijte sinaasappelschil, in kleine stukjes
- geschaafde amandelen
- springvorm van 24 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Meng de meelsoorten met het bakpoeder, het zout en de speculaaskruiden.
Mix (met mixer of platte klopper standmixer) de boter romig.
Meng de suiker en het amandelspijs goed door elkaar, bv. in het bakje van de staafmixer of met een vork.
Voeg het suiker en amandelspijsmengsel toe aan de boter en mix in 5 minuten tot een luchtig mengsel.
Voeg het vanille extract en de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen.
Blijf na het laatste ei nog 5 minuten mixen.
Mix de melk erdoor.
Het mengsel kan er nu geschift uit gaan zien, geen nood: alles komt goed.
Zeef het meelmengsel erboven en schep het er met een spatel of houten lepel luchtig door.
Meng er als laatste de stukjes gekonfijte sinaasappelschil door.
Schep het beslag in de vorm, strijk het glad met de achterkant van een lepel en bestrooi met de geschaafde amandelen.
Bak de cake in het midden van de oven in 35 – 40 minuten gaar en bruin. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt.
Laat de cake 15 minuten in de vorm op een rooster afkoelen, verwijder dan de rand.
Ik heb dit recept van onderstaande website gehaald en aangepast:
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/p/recepten-index.html
Speculaas muffins (9 stuks)

- 100 gram rijstmeel
- 50 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)
- 8 gram bakpoeder
- 90 gram donkerbruine basterdsuiker
- 5 gram (koek en) speculaaskruiden
- Mespunt zout
- 40 gram zachte roomboter
- 30 gram stroop
- ½ ei, losgeklopt
- 100 gram halfvolle melk
- 100 gram amandelspijs
- Amandelschaafsel
Muffinvorm bekleed met papieren vormpjes
Verwarm de oven voor op 175 graden
Weeg in een beslagkom het meel, bakpoeder, basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout en meng het goed door elkaar.
Weeg in een maatbeker de melk, boter en stroop, verwarm het tot lauw in de magnetron.
Doe het (halve) ei er bij en klop het met een vork goed door elkaar.
Giet het bij het meelmengsel en meng het met een vork door elkaar.
Verdeel het over de 9 muffinvormpjes.
Snij de amandelspijs in 9 staafjes van ca 1 x 2½ cm en duw die rechtop, in het midden tot op de bodem van de vormpjes (ze steken ca. 1 cm boven het beslag uit).
Bestrooi het beslag met wat amandelschaafsel.
Bak de muffins in het midden van de oven in ca. 30 minuten gaar en bruin.
Laat ze even in de vorm afkoelen en daarna op een rooster (papieren vormpjes blijven er om).
Speculaas schuimpjes
- 165 gram lichtbruine basterdsuiker
- 3 eiwitten
- 3 tl. speculaaskruiden
Zet de oven op 150 graden
Klop de eiwitten in een vetvrije kom helemaal stijf.Schep de speculaaskruiden door de suiker.
Klop er eetlepel voor eetlepel de suiker door tot het glanst.
Schep met een volle dessertlepel bergjes op de met bakpapier beklede bakplaat.
Bak ze 30 minuten tot ze krokant zijn van buiten en licht aanvoelen.Zet dan de oven uit.
Laat ze afkoelen/drogen in de oven met de deur op een kier.