Paasbrood

  • 250 gram witte broodmix, bv Consenza of Twello’s  
  • 5 gram gist
  • ½ theelepeltje zout (alleen als het niet in de broodmix zit!)
  • 1 theelepel suiker of half zakje vanillesuiker
  • 50 gram blueband vloeibaar
  • 200 ml kokend water
  • 1 volle theelepel saffraandraadjes
  • ca. 100-150 gram gemengd gedroogd fruit in kleine stukjes (of gewelde, goed afgedroogde krenten en/of rozijnen)
  • 1 eetlepel meel
  • Een klein cakeblik, licht ingevet

Verwarm de oven tot 45 graden met een schaaltje heet water onder in.

Doe de saffraan in een glazen maatbeker en giet er het kokende water op, laten staan tot het handwarm/lauw is.
Meng broodmix, gist, zout en suiker goed door elkaar.
Voeg blueband toe.
Giet de “saffraan-thee” door een zeefje er bij.
Mix met de mixer met kneedhaken, ca. 5 minuten, tot een egaal deeg.
Meng de eetlepel meel door het fruit, zodat de stukjes niet aan elkaar kleven.
Mix het fruit door het deeg. *
Schep het deeg in een bakblik en strijk het met natte hand mooi glad.
Laat het deeg, 30-40 minuten in de oven, rijzen tot bijna 2x volume.
Zet de oven op 180 graden en bak het brood in ca. 50 minuten gaar en bruin.

*Je kunt ook nog amandelspijs toevoegen.
100 gram amandelspijs
1 eetlepel losgeklopt ei
(theelepeltje citroenrasp)
Meng alles goed door elkaar met een vork en vorm het tot een rol die iets korter is dan het bakblik.
Schep de helft van het deeg in de bakvorm leg de spijsrol in het midden en schep de rest van het deeg er op.