Kruidnootjes

Met deze hoeveelheden heb je ca. 120 kruidnootjes

  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 200 gram  witte bloem (bv. DovesFarm, Schär C of DovesFarm zelfrijzend bakmeel, dan geen bakpoeder gebruiken)*
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 4 gram fiberhusk/psyllium
  • 5 gram (koek/)speculaas kruiden
  • mespunt zout
  • 80 gram zachte roomboter
  • 50 gram melk

Lactosevrij:
Vervang de boter door plantenmargarine (AH)
Vervang de melk door een lactosevrije melksoort

Zet de oven op 175 graden.

Weeg / meet alle droge ingrediënten (basterdsuiker t/m zout) af in een kom en roer het goed door elkaar.
Weeg de boter en de melk er bij en mix met de kneedhaken tot alles goed gemengd is en samen klontert.
Kneed er een soepele deegbal van (als het echt te kruimelig blijft nog 1/2 eetlepel melk toevoegen, weer goed kneden en kijken of er nog iets melk bij moet).
De deeg bal moet een beetje glimmen en “vettig” aan voelen, een te droog deeg is dof. 

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast (je kunt het deeg ook rustig een dag van te voren maken).
Kneed het deeg even goed door met bebloemde handen, het deeg kan wat plakkerig/vettig aanvoelen maar dat is weg na het doorkneden.
Rol kleine knikkertjes van het deeg en leg ze op de bakplaat.
Bak ze, in het midden van de oven, in ongeveer 20-25 minuten goudbruin.

Tip!
Verdeel het deeg in 4 stukken, kneed ze nog even door en maak er een bal van.
Strooi een heel dun laagje bloem op het aanrecht en rol elke deegbal tot een sliert van 1 cm dikte. Snij de reep in stukjes van weer ongeveer 1 cm en rol er balletjes van.

*Je kunt vele witte meelsoorten gebruiken, per meelsoort zal de hoeveelheid melk iets verschillen.
Als je boekweitmeel wilt gebruiken neem dan hooguit de helft, dit meel heeft een
specifieke smaak (neem bv. 80 gram boekweitmeel + 120 gram rijstmeel).
Bij het gebruik van boekweit zijn de kruidnoten lekker knapperig.
Probeer het  recept eens uit met bv. 1/4 van de ingrediënten, de smaak zal per meelsoort
ook verschillen en zo kun je kijken wat het beste bevalt.