Kerststol

  • 250 gram Rimboe* broodmix of Woestijn* brood mix
  • 250 gram Quinoa broodmix (allen van Le Poole)
  • 1 eetlepel fiberhusk
  • 1 theelepel zout (let op! In sommige broodmixen zit al zout)
  • 1 zakje vanille suiker
  • 12 gram (gedroogde) gist
  • 420 gram lauw water uit de kraan
  • 40 gram vloeibare margarine/boter
  • ca. 300 gram gemengd gedroogd fruit in kleine stukjes
  • ca. 3 eetlepels amandelschaafsel
  • 200 gram amandelspijs
  • 1 à 2 eetlepels losgeklopt ei.

Zet de oven op 40 graden met een (ovenvast) schaaltje heet water onder in.
Laat het fruit een paar uur weken in heet water, dep het daarna goed droog.

Prak het ei, in een schaaltje, door de amandelspijs tot het goed gemengd is.
Het moet lekker smeuïg zijn maar je moet het nog wel tot een rolletje kunnen vormen.

Roer alle droge ingrediënten (broodmix t/m gist) goed door elkaar.
Weeg het water bij het meel.
Voeg ook de blueband toe.
Mix met kneedhaken ca. 5 minuten tot alles goed gemengd is.
Mix het fruit en amandelschaafsel goed door het deeg.
Schep het deeg op een stuk huishoudfolie en duw het uit tot een mooi rond brood van ca. 1 ½ cm. dikte.
Vorm het amandelspijs tot een rol die iets korter is dan het brood.
Leg de rol amandelspijs iets naast het midden op het deeg en vouw het deeg dubbel, druk de randen goed aan.
Leg de stol op een met bakfolie/papier beklede bakplaat.
Schuif het bakblik iets onder het midden in de oven.
Laat de stol ca. 45-60 minuten rijzen tot het deeg zichtbaar gerezen is.
Oven op 190 graden zetten, stol er in laten staan.
Laat de stol ca. 60 minuten bakken tot deze mooi bruin is, evt. na 45 minuten afdekken met aluminiumfolie als hij te donker wordt.
Bestrooi eventueel na afkoelen met poedersuiker.

Na het bakken:
Zachte korst: kwast het warme, gebakken brood in met gesmolten boter.
Glanzende korst: vermeng 1 eiwit met 1 eetlepel water, kwast het mengsel over het warme brood en zet nog 5 min. in de oven.

*Doordat er ook Chiazaad in de broodmixen is verwerkt blijft het brood zacht en is het “zo” uit de vriezer te eten.Kijk voor info op: http://www.chiazaden.nl/