Gevuld speculaas

  • 250 gram DovesFarm witte bloem
  • 1 tl. bakpoeder
  • 160 gram koude roomboter
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • mespunt zout
  • 10 gram speculaas kruiden *
  • ½ eetlepels fiberhusk
  • 2 eetlepels melk (= 20 gram)
  • 400 gram amandelspijs **
  • 1 à 2 eieren
  • 1 tl. citroenrasp
  • Ca. 25 gram witte amandelen
  • Vorm van ca. 20 x 20 cm.

Zeef bloem en bakpoeder boven een kom.
Voeg de suiker met het zout, de fiberhusk en de speculaaskruiden toe en roer alles goed door elkaar.
Snij de boter er doorheen tot kleine stukjes ter grootte van doperwten.
Giet de melk erbij.
Kneed alles snel tot een mooie egale deegbal.
Verpak het in folie en laat het deeg ca. 1 uur rusten in de koelkast.
Roer de amandelspijs met een vork los en roer en de citroenrasp en ca. ¾ van het losgeklopte ei door tot een stevig maar makkelijk uit te strijken spijs.
Rol de helft van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot ca. ¾ cm. dikte en leg het in het bakblik.
Bestrijk de deeglap met wat losgeklopt ei.
Verdeel de amandelspijs over het deeg en strijk het uit.
Bestrijk dit weer met ei.
Rol de andere deeghelft uit en leg die op de amandelspijs, druk de randen een beetje aan, zorg dat er geen lucht onder zit.
Bestrijk het deeg met ei en druk de amandelen in het deeg.Bak de gevulde speculaas in een voorverwarmde oven van 175 graden in ca. 40 min. gaar.

*Bij bv “Dille en Kamille” en op de markt verkopen ze speculaas en koekkruiden apart, je krijgt dan toch een andere smaak dan wanneer je bv de koek/speculaaskruiden van bv. Verstegen gebruikt.
** Op verpakking staat soms “kan sporen bevatten van…”, dit betekent niet dat er gluten in zitten, de fabrikant zet het er op om zich in te dekken.
Ik gebruik het altijd zonder problemen, ook op de workshops.