Suikerbrood

  • 350 gram witte broodmix
  • 7 gram gist
  • ½ theelepeltje bakkers/brood zout (als het niet in de broodmix zit!)
  • 35 gram blueband vloeibaar of zonnebloemolie
  • 1 volle eetlepel crème fraiche
  • 150 gram kookroom(light) van bv. AH
  • 150 gram heet water uit de kraan
  • 200 gram suikerparelkorrels (www.boerenbond.nl)
  • 2 theelepels kaneel
  • (Siliconen) cakevorm van ca. 10 x 26 cm, ingevet.

Zet de oven op 45 graden met een bakje heet water onderin, laat het er ook tijdens rijzen en bakken in staan!

Roer de broodmix, de gist en het zout goed door elkaar.
Maak een kuil in het midden.
Voeg blueband of olie, crème fraiche, kookroom en heet water toe.
Mix met kneedhaken vanuit het midden, ongeveer 5 minuten, tot een mooi egaal deeg.
Mix de suiker en kaneel er doorheen.
Schep het deeg in de bakvorm en strijk het, met vochtige vingers, glad.
Zet de vorm op het rooster en schuif het op de 2de richel van onder in de oven.
Laat het deeg ca. 45 minuten rijzen.
Zet de oven nu op 190 graden, laat alles er in staan.
Bak het brood in 55 minuten bruin en gaar.
Leg na 45 minuten een stuk aluminiumfolie op het brood als het te donker wordt.
Stort het brood op een rooster, met de bovenkant onder, en laat het afkoelen.
Snij het in plakken, leg tussen elke plak een stukje bakpapier als je het invriest.

Onderstaande vind je op de website van “Tiense suiker”.

“Onze productenParelkorrel Suiker, Wat deze suikerpareltjes zo speciaal maakt, is dat ze niet smelten tijdens het bakken.
Daardoor blijft steeds dat lekkere krokante effect van zelfgemaakte patisserie behouden.
Parelsuiker is gemaakt van geraffineerde suiker die onder hoge druk wordt samengeperst. De witte, compacte parels maken van gerezen deeg een zoete verwennerij (suikerwafels, brioches, suikerbrood) en ze kunnen ook gebruikt worden als decoratie voor koekjes of peperkoek.
Parelsuiker is beschikbaar in een doosje van 500 gram.”