Mueslibolletjes (10 stuks)

  • 150 gram Rimboe broodmix (le Poole)
  • 100 gram Haverbroodmix (Provena)
  • 1 theelepeltje zout
  • 6 gram gedroogde gist
  • 10 gram fiberhusk
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • 225 gram handwarm water
  • 25 gram vloeibare margarine/boter

Vulling (naar smaak aan te passen):

  • 75 gram blanke rozijnen
  • 25 gram cranberry’s
  • 15 gram zonnebloempitten
  • 15 gram pompoenpitten
  • 15 gram hennepzaad
  • 40 gram geroosterde hazelnoten 
    Extra:
  • havermoutvlokken

Laat de rozijnen en cranberry’s 10 minuten zachtjes koken in een laagje water (of week ze een nachtje in heet water).
Knijp ze uit en dep ze goed droog tussen een paar lagen keukenpapier.
Hak de hazelnoten grof. 

Zet de oven op 45-50 graden
Zet een bakje water onder in de oven
 
Weeg voor het deeg alle droge ingrediënten, broodmix t/m fiberhusk af in een mengkom en roer het goed door elkaar.
Doe de honing, het water en de Blueband vloeibaar erbij.
Goed mixen met kneedhaken, gedurende 5-10 minuten, tot een egaal deeg.
Die tijd heeft het deeg nodig om het vocht goed op te nemen.
Voeg de vulling toe en mix tot alles goed gemengd is.
 
Neem 2 borden, vet eentje in met blueband vloeibaar en strooi op het andere bord een laagje havermout.
Schep met een ijslepel 10 bolletjes op het ingevette bord.
 
Vet je handen in met een beetje boter/olie.
Pak een bolletje deeg op je hand en vorm er een mooi egaal broodje van door het deeg stevig van de ene in de andere hand over te hevelen.
Doop het bolletje in de havervlokken en rol nog even stevig tussen je handen, leg het bolletje op de bakplaat.
Maak zo alle bolletjes en leg ze op de bakplaat.
Sprenkel wat lauw water tussen de bolletjes, zo rijzen ze nog beter omdat de korst niet uitdroogt.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven.
Ongeveer 30-45 minuten laten rijzen tot ze bijna 2 x zo groot zijn.

Oven op 190 graden zetten (het bakjes water blijft in de oven staan) en ca. 25-30 minuten laten bakken (tijd geteld vanaf dat de oven 190 graden is!!).
Zijn de broodjes 5 minuten voordat ze klaar zijn nog wat licht van kleur zet de oven dan de laatste minuten op 200 graden en hetelucht-stand.
 
Op een rooster aflaten koelen (voor een zachte korst onder een vochtige theedoek).