Krentenbollen (7 stuks)

  • 250 gram witte broodmix*
  • 1 zakje gist van 7 gram
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 5 gram fiberhusk
  • snufje zout (NIET als er al zout in het meel zit!!)
  • 100 gram kookroom light (bv. van AH) of koude melk
  • 100 gram heet water
  • 35 gram vloeibare boter/margarine
  • 35 gram crème fraiche
  • 150 gram rozijnen en/of krenten

*Bij gebruik van Woestijn broodmix (le Poole) kun je 200 gram water en 50 gram blueband vloeibaar nemen.
De kookroom en crème fraîche zijn dan niet nodig.

Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Was de rozijnen en laat ze in een bakje heet water weken.
Oven voor verwarmen tot 45 graden met bakje water onder in.

Meng de droge ingrediënten (broodmix t/m zout) goed door elkaar.
Weeg de kookroom en de blueband samen in een maatbeker en giet dit bij het meel.
Weeg het water en giet het er ook bij.
Mix met de kneedhaken ca. 5 min.
Mix de crème fraiche er door heen.
Knijp de rozijnen goed uit en rol ze in een dik stuk keukenpapier, dep ze goed droog.
Doe de rozijnen in een vergiet en strooi er wat meel overheen, even goed schudden.
Roer de rozijnen door het deeg.
Schep een flinke eetlepel deeg op je natte hand en vorm er met je handen een mooi rond broodje van. (je kunt je handen ook invetten met blueband vloeibaar)
Leg ze op de bakplaat en sprenkel er wat water overheen.
30-45 minuten laten rijzen in het midden van de oven.
Zet de oven (als de broodjes 2x zo groot zijn) op 180-190 graden en bak ze in ca. 30-40 minuten gaar en lichtbruin.