
- 500 gram witte broodmix (bv van Allergento, zout zit hier al in)
- 10 gram gedroogde gist
- 10 gram psyllium
- 380 gram handwarm water (bij gebruik van ander merk broodmix kan de hoeveelheid iets anders zijn)
- 40 gram zonnebloemolie
- Bamboestokken van minimaal 1 meter lengte
- Beetje extra zonnebloemolie
- IJsschep van ca 5 cm doorsnede
Weeg broodmix, gist en psyllium af in een mengkom en roer het goed door elkaar.
Weeg het water en de zonnebloemolie er bij.
Goed mixen met kneedhaken, gedurende 5-10 minuten, tot een egaal deeg.
Die tijd heeft het deeg nodig om het vocht goed op te nemen. Het deeg moet “vormvast” zijn, als je er met schone vingers aan voelt moet het nog net aan je vingers blijven plakken.
Laat het deeg rijzen tot dubbel volume.
Was de bamboestokken en laat ze drogen.
Vet de dunne kant van de stok ca 15-20 cm licht in met zonnebloemolie.
Schep een bol deeg van ca 60-65 gram op een licht ingevet werkblad.
Vet ook je handen een heel klein beetje in en rol het deeg tot een egaal rond broodje.
Rol nu met je handen het bolletje deeg op je werkblad heel rustig met 2 handen tot een dunne sliert van 1 cm dikte.
Pak de stok er bij en plak het uiteinde van de deegsliert op de punt.
Rol nu door de stok te draaien het deeg losjes er om heen.
Als de sliert breekt plak je deze er gewoon weer aan.
Plak het uiteinde van de deegsliert goed vast.
Druk het brood met je hand zachtjes een beetje aan.
Hou je broodje ca 10 cm boven een gloeiend vuurtje zonder (grote) vlammen.
Draai het broodje regelmatig en bak het in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
Als je het broodje (met handschoen!!) makkelijk van de stok los kunt draaien is het goed.
TIP: bekijk ook het filmpje