
- 375 gram witte en/of bruine broodmix
- 1 theelepeltje zout (alleen als het niet in de broodmix zit!)
- 1 theelepeltje suiker of vloeibare honing
- 7 gram gedroogde gist
- 15 gram fiberhusk/psyllium
- ca 30 gram vlokken/zaden (bv 10 gram havervlokken, 10 gram zaden en 10 gram Linwoods)
- ca 320 gram handwarm water (hoeveelheid hangt af van de broodmix)
- 40 gram zonnebloemolie
Zet de oven op 45 graden
Zet een bakje water onder in de oven
Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Weeg zonnebloemolie en het water bij het meelmengsel.
Mix met kneedhaken minimaal 5 minuten tot een mooi dik egaal deeg.
Als je de mengkom schuin houdt moet het deeg zijn vorm behouden, kom je er met droge vingers aan dan moet het nog wel plakkerig zijn.
Is het deeg te droog dan voeg je 10 gram water toe, is het te nat voeg dan 10 gram broodmix toe. Goed mixen tot alles weer één geheel is en kijk hoe het deeg is, herhaal zo nodig nogmaals.
Schep* een volle eetlepel deeg op je, (met olie) ingevette hand en vorm er een mooi rond (of langwerpig) broodje van.
Maak zo alle broodjes en leg ze op de, met bakfolie/bakpapier beklede, bakplaat.
Maak eventueel met een ingevet/nat mes voorzichtig inkepingen in de lengte of breedte van elk broodje.
Sprenkel wat water tussen/over de broodjes.
Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven.
Ongeveer 45 minuten laten rijzen tot ze bijna 2 x zo groot zijn.
Oven op 190 graden zetten.
Bak de broodjes in ca. 30-40 minuten goudbruin en gaar.
Op een rooster aflaten koelen.

*TIP: gebruik een “knijp” ijslepel en schep bolletjes op een bord waar je wat zonnebloemolie op gegoten hebt.
Daarna vorm je pas broodjes met natte/ingevette handen.
Bekijk het filmpje over broodjes maken.
Met dit recept bak je ook 2 à 3 heerlijke stokbroodjes.