Broodje om te testen

  • 125 gram broodmix (meng eens 2 of meer soorten)
  • snufje bakkers/brood zout (let op! in sommige broodmixen zit al zout!) 
  • 1/2 theelepeltje (vloeibare) honing (of suiker)
  • 3 gram gedroogde gist
  • 110 gram lauw water
  • 15 gram (zonnebloem)olie
  • Mini (siliconen) cakevorm, ca. 15 x 7 cm. (van bijv; www.bakvormen.com)

Bij “Dille en Kamille ” (http://www.dille-kamille.nl/nl/shop) hebben ze ook veel maten en soorten bakvormen met anti-aanbaklaag.

Heb je een (nieuwe) broodmix gekocht, probeer het dan eerst uit met een klein broodje zodat je kunt zien wat het meel doet en hoe het smaakt.
Er zijn zoveel broodmixen dat het echt de moeite waard is om ze eens uit te proberen.

Schrijf op als je iets aan de hoeveelheden veranderd hebt zodat je een volgende keer weet wat je gedaan hebt.
Het mengen van 2 of meer broodmixen geeft vaak een (veel) beter en lekkerder resultaat.

Succes! 

Zet de oven op 50 graden (als het kan op 40-45 graden, rijsstand)
Zet een bakje heet water onder in de oven, laat het er ook tijdens rijzen en bakken in staan!

Weeg het meel in een mengkom en weeg de gist er bij (tot 128 gram dus).
Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Weeg het water en de olie bij het meel.
Goed mixen met kneedhaken, gedurende ca 5 minuten, tot een egaal deeg.
Het deeg moet redelijk “vormvast” zijn maar nog wel plakkerig, voeg zo nodig een eetlepel water (als deeg te dik is) of een eetlepel broodmix toe (als deeg te dun is).
Schep het deeg in de vorm en duw het met vochtige vingers glad.
Schuif het rooster met de vorm, 1 richel onder het midden, in de oven.
Ongeveer 30-45 minuten laten rijzen tot het zichtbaar gerezen is tot ca. 1 cm onder de rand.
(als de oven niet lager kan dan 50 graden dan uitzetten tijdens het rijzen) 

Na het rijzen de oven op 190 graden zetten (broodje laat je er in staan!) en 45 minuten laten bakken (= 10 minuten opwarmen + 35 minuten bakken).
Het brood moet wat “hol” klinken als je er op tikt.
Laat het broodje op een rooster afkoelen (voor een zacht korst onder een vochtige theedoek).