Brood recept BBM

  • 35 gram zonnebloemolie
  • 1-2 theelepel bakkerszout (of LoSalt met jodium)
  • 4 gram vloeibare honing (of suiker) 
  • 470 gram handwarm/lauw water
  • 450 gram Rimboe, woestijn of haver broodmix (van de firma le Poole)
  • 50 gram andere broodmix, handig om restjes op te maken
  • 7 gram droge gist (= 1 zakje van bv dr Oetker)
  • 40 gram pitten/zaden
  • 15 gram havermout
  • 20 gram Linwoods 5 zaden (o.a. te koop bij www.glutenvrijemarkt.com)

In bovenstaande volgorde in de BBM doen en bakken op het glutenvrije programma, heb je dat niet dan bakken op het standaard/basis programma van de BBM, dit duurt ca. 3 uur.

Brood met extra vezels

30-35 gram zonnebloemolie
5 gram zout (bakkerszout of LoSalt met jodium)
3-4 gram vloeibare honing
600 gram handwarm/lauw water
100 gram rimboe broodmix (Le Poole)*
350 gram haver- broodmix (Le Poole)*
50 teffmeel* (of een andere pure meelsoort, restje broodmix)
25 gram psyllium vezel (geen poeder!)
7 gram gedroogde gist
40 gram Linwoods 5 zaden
20 gram gemengde pitten/zaden
15 gram havervlokken

In bovenstaande volgorde in de BBM doen (let op, broodmix, meel, psyllium etc. eerst mengen), kies het glutenvrije programma (of een “basis” programma van ca 3 uur).

Zet het bakblik op de weegschaal en zet die op 0.
Weeg de zonnebloemolie af (giet dit over het schoepje dan komt deze makkelijker uit het brood na het bakken).
Voeg zout toe en weeg de honig af, echt max 4 gram nemen.
Zet de weegschaal weer op 0.
Weeg de 600 gram water af.
Weeg de broodmixen, meel, psyllium, gist, Linwoods, zaden/pitten en havervlokken  af in een aparte kom en meng het heel goed door elkaar.
Doe dit mengsel ook in het bakblik.
Plaats het blik in de machine en zet deze aan, schraap na een paar minuten de restjes meel van de zijkant van het blik er bij met een siliconenspatel.
Sluit het deksel en laat de machine zijn werk doen, niet openen tussentijds.
Stort het brood als het klaar is direct op een rooster en laat afkoelen.
Als het schoepje niet in het bakblik is gebleven haal het dan uit het brood als dit nog warm is.
In plakken snijden als brood afgekoeld is en invriezen wat je niet gebruikt de komende dagen.
*deze combi geeft de meeste vezels en goed resultaat.

Aandachtspunten/tips:
-Zet het bakblik op de weegschaal en weeg alles precies af.
-De hoeveelheid gist luistert nauw, weeg het bij het meel en zet de weegschaal dus niet eerst op nul.
-In plakken snijden als het lauw is en invriezen.
-Ontdooi het brood in een plastic doosje of zakje zodat al het vocht erin blijft.
-Maak het brood bevroren klaar en doe in een doosje tot gebruik.
-Het kan per BBM verschillen hoeveel vocht je nodig hebt om een zelfde resultaat te krijgen.
-Is je brood wat “kleffig” en en/of (iets) ingedeukt aan de bovenkant, gebruik dan een volgende keer 10-15 gram vocht minder.
-Heb je hulp nodig? mail me dan via het contactformulier, met evt. een foto van de buitenkant en de binnenkant van je brood zodat ik kan zien wat er mis gaat.