Basis broodrecept voor de oven

  • 500 gram broodmix
  • 1 theelepeltje bakkers/brood zout (in sommige broodmixen zit al zout!!) 
  • 2 theelepels suiker (of honing)
  • 10 gram droge gist
  • 450 gram handwarm/lauw water uit de kraan
  • 40 gram vloeibare margarine of olie
  • (brood) bakblik
  • (20 gram crème fraiche voor een zachter resultaat)

Let op! De hoeveelheid vocht kan per meelsoort iets verschillen, kijk op de verpakking!

Zet de oven op 50 graden (als het kan op 40-45 graden, rijsstand) met een schaaltje heet water onderin. Laat het bakje er ook tijdens rijzen en bakken in staan!

Roer alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Weeg het water in een maatbeker. Giet dit bij het meel.
Voeg ook de margarine/olie (en de crème fraiche) toe.
Mix met kneedhaken ca. 5 minuten tot alles goed gemengd is.
Doe het deeg in de ingevette bakvorm en duw het met natte vingers plat.
Zet het bakblik iets onder het midden in de oven.
Laat het ca. 45-60 minuten rijzen tot het verdubbeld is.
Oven op 190 graden zetten en in ca. 55-60 minuten gaar en bruin bakken.
-Eventueel na 45 minuten een stuk aluminiumfolie op het brood leggen als de korst te donker wordt.

Voor het bakken (na het rijzen) Donkere korst: kluts 1 heel ei met 1 eetlepel water en kwast het over het deeg. Krokante korst: vermeng 1 eiwit met 1 eetlepel water en kwast dit over het deeg. Lichte glans: kwast het deeg in met melk, of gesmolten boter. Er kunnen nu ook zaden/noten over gestrooid worden.

Na het bakken Zachte korst: kwast het warme, gebakken brood in met gesmolten boter. Glanzende korst: vermeng 1 eiwit met 1 eetlepel water, kwast het mengsel over het warme brood en zet nog 5 min. in de oven. In plakken snijden als het lauw is en invriezen. Ontdooien in een plastic doosje of zakje zodat al het vocht erin blijft.