Pistoletjes (ca. 8-9 stuks)

  • 375 gram witte en/of bruine broodmix
  • ½ theelepeltje zout (alleen als het niet in de broodmix zit!)
  • 1 theelepeltje suiker of vloeibare honing
  • 7 gram gedroogde gist 
  • 8 gram fiberhusk
  • 140 ml heet water uit de kraan
  • 135 ml kookroom light (bv. van AH) uit de koelkast
  • 30 gram vloeibare boter/margarine
  • 2 eetlepels crème fraiche

Zet de oven op 45 graden
Zet een bakje water onder in de oven

Meng alle droge ingrediënten goed door elkaar.
Meet kookroom en het water samen in een maatbeker.
Giet dit bij het meelmengsel, nog niet roeren.
Blueband vloeibaar en crème fraiche erbij doen en minimaal 5 minuten mixen tot een mooi dik egaal deeg.
Als je de mengkom schuin houdt moet het deeg zijn vorm behouden, kom je er met droge vingers aan dan moet het nog wel plakkerig zijn.
Schep* een volle eetlepel deeg op je, (met boter/olie) ingevette hand en vorm er een mooi langwerpig broodje van.
Maak zo alle broodjes en leg ze op de, met bakfolie/bakpapier beklede, bakplaat.
Maak met een nat mes voorzichtig een inkeping in de lengte van elk broodje.
Sprenkel wat water tussen/over de broodjes.
Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven.

Ongeveer 45 minuten laten rijzen tot ze bijna 2 x zo groot zijn.
Oven op 190 graden zetten.
Bak de broodjes in ca. 30-40 minuten goudbruin en gaar.
Op een rooster aflaten koelen.

*TIP: gebruik een “knijp” ijslepel en schep bolletjes op een bord waar je bijv. gierstvlokken op gestrooid hebt.
Daarna vorm je pas broodjes met natte/ingevette handen.

Met dit recept bak je ook heerlijke stokbroodjes